Cranio-sacraaltherapie: ontstaan
Cranio-sacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie, die er van uit gaat, dat veel aandoeningen gunstig beïnvloed kunnen worden door manipulatie van het skelet en de gewrichten. De Amerikaanse osteopaat dr. William Sutherland ontdekte in 1930 dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link, wat veel later het cranio-sacrale systeem genoemd zal worden. Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de schedelbeenderen (cranium) en de membranen en de vloeistof die de hersenen, het ruggenmerg en het heiligbeen (sacrum) omgeven (met daaromheen onder andere de dura mater, een beschermend vlies) .
Sutherland ontdekte dat als er zeer lichte druk werd uitgeoefend op verschillende beenderen van de schedel, dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel.
Aan de buitenkant zijn deze delen van het lichaam verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en ligamenten. Van binnen door de weefsels van het cranio-sacrale systeem, de core link.
Veel later, in de jaren 70, ontdekte de Amerikaanse arts/osteopaat John Upledger tijdens een hersenoperatie dat de hersenvliezen in een bepaald ritme bewogen. Hij ontdekte verder dat je door op verschillende punten lichte druk uit te oefenen, het ritme van de vloeistof van de hersenvliezen gunstig kon beïnvloeden en zo het lichaam weer in balans kon brengen. Upledger combineerde zijn bevindingen met die van Sutherland en breidde de osteopathie uit met het cranio-sacrale systeem. Later groeide het behandelen van het cranio-sacrale systeem uit tot een afzonderlijke therapie, cranio-sacraaltherapie.
Cranio-sacraal therapeuten zijn opgeleid om de beweging, houding en de conditie van de weefsels en structuren van het paard te beoordelen. Lichte “hands-on” technieken zorgen ervoor dat het lichaam wordt bevrijd van spanningen die het bewegingsapparaat beperken, waardoor het lichaam weer in balans komt en soepel wordt en het paard weer lekker in zijn vel komt te zitten.
Let op: cranio-sacraaltherapie vervangt op geen enkele wijze een behandeling door de dierenarts of andere specialist.